0

Corona-cijfers zeggen bijna niets

Is het beleid dat de regering nu voert gebaseerd op rationele berekeningen? Het is moeilijk te zeggen of dat zo is. Men moet werken met aannames en de tijd zal leren of die juist waren of niet. Moeten we hier als onderzoeksbureau wel iets van vinden? Lees hier een mening van een onderzoeker die met cijfers en zekerheden werkt terwijl de emotie nu domineert.
(meer…)

0

Goede voornemens – Van MTO naar Persoonlijke Tevredenheidspeilingen

Wat voor goede voornemens geldt, geldt ook voor medewerkertevredenheidsonderzoeken (MTO’s): iets wat niet haalbaar is, kun je je beter niet voornemen. Oftewel: het heeft geen zin om in een onderzoek naar een mening te vragen over iets dat vastligt. Je weet van tevoren dat het op een teleurstelling zal uitdraaien dan wel dat medewerkers zullen zeggen: “zie je wel, er is wéér niets mee gedaan.” Maar wat vraag je dan wel aan je medewerkers? (meer…)

0

Steek je energie in de juiste mensen!

Dé managementtool om klantloyaliteit te meten is de Net Promoter Score (NPS). Even het geheugen opfrissen: een positieve NPS betekent dat er meer gasten uw bedrijf aan anderen aanbevelen, dan afraden. Een NPS-score levert één enkel cijfer op, maar zegt pas echt iets als je kijkt hoe deze tot stand is gekomen. Wie zijn die afraders en aanraders en zijn deze mensen nog te bewegen? (meer…)

0

Check, check: relatiecheck

Net zoals bij elke persoonlijke relatie ontstaan er bij opdrachtgevers soms (kleine) irritaties, teleurstellingen in de ander of wellicht – in het begin nog overkomelijke – (on)hebbelijkheden. Een goed gesprek in alle openheid klaart dan in veel gevallen de lucht. Ook als er geen enkel probleem is en de relatie als geweldig wordt ervaren, is het goed regelmatig een gesprek aan te gaan. Omdat je graag wilt weten of je in je missie bent geslaagd; voelt je opdrachtgever zich nog optimaal ondersteund? (meer…)

0

Amplixs – voor de bakker

Laatst was ik bij de bakker op de hoek, zo’n bakkerij met een horecafunctie waar je kunt koffiedrinken aan een grote koffietafel en op het terras. Het was kwart over vier en ik kwam er om brood te halen. Tegelijkertijd met een wat ouder echtpaar, de één met een rollator, de ander met een krantje onder de arm. En wat er toen gebeurde verbaasde me enorm.

(meer…)

0

Medewerkertevredenheid en klanttevredenheid: een goeie match

Als we onze medewerkers meer tevreden maken, doen ze hun werk beter en daar hebben onze klanten vervolgens profijt van. Tenminste, van deze riedel gaan de meeste Medewerkertevredenheidsonderzoeken (MTO’s) uit. In mijn ogen gaat deze denkwijze veel te kort door de bocht. Medewerkers mogen van allerlei onderwerpen iets vinden, zonder dat rekening wordt gehouden met de strategie van een organisatie. De onderwerpen met de laagste gemiddelde cijfers worden bekeken en vervolgens vraagt men de teams verbeteracties te formuleren. Maar eigenlijk weet je helemaal niet of je klanten er ook beter van worden. (meer…)

0

Medewerkerstevredenheid meten? Goed idee, maar ‘bezint eer ge begint’

Elk bedrijf wil bevlogen, gepassioneerde medewerkers. Zij leveren vaak een hoge kwaliteit dienstverlening en zorgen voor tevreden klanten. Wie wil dat nou niet? Daarom zien we dat organisaties de beleving van hun medewerkers meten via een periodiek medewerker tevredenheidsonderzoek (MTO). Op basis van de uitkomsten hopen ze de organisatie een positieve impuls te geven en te verbeteren. Helaas, de praktijk wijst anders uit. Na zo’n onderzoek volgt weinig tot geen actie: leidinggevenden lopen vast en medewerkers raken gefrustreerd dat er niets met de uitkomsten gebeurt. (meer…)

0

Kwaliteit meten in het onderwijs wordt kinderspel

Hoe meer afgestudeerden, hoe meer inkomsten. Dat is het verdienmodel van hogescholen en universiteiten; ze krijgen betaald aan de hand van het aantal inschrijvingen en het aantal voltooide opleidingen. Onderwijsinstellingen staan hierdoor onder een enorme druk: studenten moeten naar ‘jouw’ opleiding worden gelokt. Heb je ze eenmaal binnen dan moet je ze pamperen. Je wilt immers niet dat ze halverwege weglopen. Hierdoor vergeet je bijna dat de kwaliteit van het geboden onderwijs ook in de gaten moet worden gehouden!

(meer…)

0

Klanttevredenheid en bedrijfskernwaarden: legt jouw organisatie deze puzzel?

Kernwaarden zijn in iedere organisatie wel bekend. Het zijn eigenschappen of drijfveren die laten zien waar het bedrijf voor staat. Elk zichzelf respecterend bedrijf heeft bij voorkeur drie tot vijf heldere kernwaarden die de bedrijfscultuur in één keer duidelijk maken. Bijvoorbeeld: Wij zijn betrouwbaar, eerlijk en zorgvuldig. Je kunt kernwaarden zien als de manier waarop een organisatie zijn rol en werkzaamheden wil invullen. Waarden die primair tot uiting komen in gedrag van medewerkers, en die gaan leven door ze te omschrijven en vast te leggen. (meer…)

0

Wil je eerst het goede of het slechte nieuws?

Is het je weleens opgevallen op verjaardagen? Hoe vaak hoor je daar iemand een positief verhaal over ervaren dienstverlening vertellen? Niet vaak, mensen smullen nou eenmaal van slecht nieuws en vertellen dat eerder aan elkaar door. Ook blijkt uit onderzoek dat verhalen over slechte ervaringen beter worden onthouden. Goed nieuws vergeet men sneller. Dat is belangrijke informatie als je werkt met de Net Promoter Score; de managementtool om klantloyaliteit te meten. Afraders van een bepaalde service of dienst vertellen hun verhaal vaker door aan anderen. Laten we eens inzoomen hierop.

(meer…)

page 1 of 2